Korkeaa käsityötäkö? Mitä oikeastaan on Haute Couture?

11:21 Vkristiina 0 Comments

Alunperin tämä tarkoitti korkealaatuisista kankaista ja mittatilaustyönä tehtyä vaatetta. Haute couture syntyi jo 1700-luvulla Ranskan Hovissa kun Ludvig XVI puolisolle Marie Antoinettelle tehtiin mittatilauksena vaatteita. Rose Bertin oli yksi hovin ja myös ensimmäisiä Haute Couturen tekijöitä.

Elisabeth Vigee Lebrun maalaama kuva Marie Antoinetesta. Kuva lainattu wikimedia commonsistaHaute Couture kehittyi nykymuotoonsa vasta n. 1800-luvun puolella. Haute Couturen isänä voisi oikeastaan pitää Charles Frederick Worth:iä. Britti suunnittelija joka asui Pariisissa jolle tuli idea liittää suunnittelemiinsa vaatteisiin oma nimi eli merkki (label). Kuin taiteilija joka signeeraa maalauksensa. Siitä lähtien naisille joille laatu oli tärkeä elementti vaatteissa he pitivät vain ja ainoastaan tunnettujen suunnittelijoiden vaatteita kuten; Paul Poiret , Cristóbal Balenciaga, Christian Dior ja Yves Saint Laurent ja monia muita.

Charles Worth:in luonnos vuodelta 1920. Kuva lainattu sivustolta World4.eu


Cristobal Balenciagan luonnos. Kuva lainattu Thesilverpen.com

Näin uuden tyyppinen taidemainen muoti syntyi kaikki muu oli vain tavallisia vaatteita.

Christian Dior Couture syksy 2016. Kuva lainattu Vogue.com

Riippumatta siitä mikä heidän suunnitteluaan on vienyt eteen päin oli se sitten taidokas käsityö, taide tai markkinoinnilliset tavoitteet; Kaikilla on ollut tavoite tehdä kauniista ideoistaan todellisuutta ja tämä onkin mikä tekee oikeasti muodista kiinnostavaa.  


Lähteenä käytetty; Fashion 150 years kirjoittanut Charlotte Seeling v.2010

0 kommenttia:

Content by Veera.I. Sisällön tarjoaa Blogger.